Uppdrag 2: Rymdskrot

I det här uppdraget ska du få programmera ett rymdspel där björndjuren samlar upp rymdskrot för att skydda den svenska satelliten Mats. Du får poäng för varje ton skrot som björndjuren får tag på. Men först måste lära oss lite mer om rymdskrot.

Rymduppgift

Vad vet du om rymdskrot och satelliten Mats?

Satelliten Mats riskerar att krocka med rymdskrot. Björndjuren behöver din hjälp!

Börja med att läsa kapitel 2 i Leia och björndjuren knäcker Rymdkoden - elevmaterial.

I rymden, runt jordens omloppsbana är det fullt av rymdskrot! Din första uppgift är att ta reda på vad rymdskrot egentligen är och hur vi från jorden kan hålla ordning på dessa rymdskrot. Ju mer kunskap du har kring rymdskrot och andra faror för satelliter, desto enklare är det att planera hur du ska rädda dem!

Alla svar hittar du i kapitel 2 i berättelsen.

Frågor att besvara

  1. Vad är rymdskrot?

  2. Hur kan vi på jorden hålla ordning på allt rymdskrot?

  3. Vad kan hända satelliten Mats när han är på plats i rymden?

Kluringen

Rymdraketen förde satelliten Mats 600 km upp i luften. Kan du beskriva hur högt 600 km är men med andra ord? Till exempel hur många människor som måste stå på varandras axlar för att nå så högt eller hur många exempel av Eclipse det behövs. Eclipse är en av världens högsta slänggungor med sina 121 meter och finns på Gröna Lund i Stockholm.

Matteuppgift

Hur mycket väger rymdskrot?

Du måste rädda satelliten Mats och din hjälp behövs för att räkna ut hur mycket varje rymdskrot väger!

Det är din uppgift att programmera ett spel där du ska samla in rymdskrotet. Men innan du kan börja med kodningen måste du räkna ut hur många poäng de olika rymdskroten är värda. Totalt finns det fyra typer av rymdskrot som du ska beräkna vikten på: en cirkel, en kvadrat, en triangel och en rektangel.

Som du säkert känner till så väger saker i rymden inte samma som på jorden. Som tur är har björndjuren fått ett meddelande i sin dator som beskriver hur mycket allt rymdskrot väger.  Meddelandet är i form av en matematisk gåta, din uppgift är att lösa denna gåta!

Nedan finns det tre länkar som leder till matteuppgifterna. Skillnaden på materialet är svårighetsgraden - kolla med din lärare vilken av uppgifterna som du ska göra!

Koduppgift

Koda ett spel om rymdskrot

Skapa ett spel där björndjuren ska skydda en satelliten Mats från rymdskrot.