Om Kodboken

Kodboken.se är sajten för dig som vill komma igång med programmering och digitalt skapande. Den är helt gratis att använda och du behöver inga förkunskaper när du börjar.

Programmeringsuppgifterna riktar sig främst till barn och unga – men här finns även material för föräldrar, lärare och pedagoger. Börja med avsnittet Kom igång. Här får du lära dig grunderna i programmering. Det finns korta filmer och enkla uppgifter som visar hur du ska göra.

Uppgifterna är indelade i teman, varje tema innehåller steg-för-steg-uppgifter främst i kodarverktyget Scratch. Det finns också datorfria lekar och övningar som förklarar hur temat är kopplat till programmering.

Scratch

Scratch är ett webbaserat programmeringsspråk som är framtaget av det amerikanska universitetet MIT. Scratch lär ut programmering genom block som byggs ihop likt ett pussel. Vi använder Scratch på svenska.

Koduppdrag

Koduppdrag är ett läromedel för lärare, pedagoger och andra vuxna som vill introducera programmering och digitalt skapande för barn i årskurs 4-6 eller 9-13 år. Materialet är kopplat till läroplanen inom skolämnen så som matematik, teknik, svenska, musik och samhällskunskap.

Allt material på Kodboken.se går att använda i skolan, på fritids, på bibliotek, i föreningsverksamhet och på andra ställen med aktiviteter för barn. Under varje tema finns presentationsmaterial och handledningar för att kunna introducera teamat och hur det är kopplat till programmering.

Fatta tekniken

Är det ändå svårt att hänga med på vad programmering är? Lugn, under Fatta tekniken hittar du enkla exempel som förklarar programmeringens grundläggande principer, datalogiskt tänkande och digital kompetens.

Bakom Kodboken finns Kodcentrum

Kodboken.se drivs av den ideella och icke-vinstdrivna föreningen Kodcentrum. Materialet på Kodboken är framtaget av Kodcentrum tillsammans med våra volontärer och partners från IT-/ techbranschen. Majoriteten av Kodbokens uppgifter finns på GitHub, där våra volontärer samskapar dem tillsammans med Kodcentrum.

Kodcentrum driver kodaktiviteter runt om i landet där barn i åldern 9-13 år får prova på programmering och digitalt skapande. Under kodaktiviteter möter barnen ideellt engagerade volontärer som till vardags är yrkesverksamma eller studerande inom IT-/ techbranschen eller pedagogik.

Vill du vara med och bidra till Kodboken.se?

Kodboken växer hela tiden med stöd av ideella krafter. Vill du vara med och bidra? Mejla till oss på info@kodcentrum.se, berätta vem du är och vad du skulle vilja göra.

Cookies och dataskyddspolicy

Här kan du läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter och om vår dataskyddspolicy

Tillgänglighet för kodboken.se

Kodcentrum står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Klicka här om du vill veta mer om hur kodboken.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.