Min robot

Hur kan robotar och AI-tjänster hjälpa oss människor med olika samhällsutmaningar? Här får eleverna uppdrag från ABB!

ABB utvecklar kollaborativa robotar, som är robotar som är utvecklade för att kunna ha direkt mänsklig interaktion i samma utrymme, robotar som ska kunna arbeta tillsammans med människor helt enkelt. Robotarna kan jobba inom industrin och andra saker som t.ex. att dansa med professionella dansare, som ABB:s robot gjorde i en dansuppsättning på Stadsteatern i Stockholm. Nu har ABB ett uppdrag till dig - att skapa din egen robot som kan samarbeta och hjälpa dig med något i din vardag! 

ABB utvecklar robotar som samarbetar med oss människor.

Om temat

Min robot handlar om hur robotar kan samarbeta med och hjälpa oss människor idag eller i framtiden. 

Att robotar och AI blir en del av vårt samhälle ställer intressanta frågor: Hur kan robotar hjälpa oss i vardagen? Kan de hjälpa oss med globala utmaningar som rör miljö och klimat, demokrati och mänskliga rättigheter, eller att leva under en pandemi? Hur kommer vi att leva och samarbeta med robotar och AI i framtiden? Vilka risker finns?

Hur temat kan genomföras hittar du i lektionsplanen. Det är upp till dig som lärare att använda enstaka delar eller hela lektionsupplägget, så som det passar din undervisning.

Lektionsöversikt

En översikt över lektioner/ tillfällen för uppdraget.

Länktips

Robotar för barn 

Här är tips på hårdvara som du kan programmera och bygga till robotar. Observera att dessa innebär en kostnad och att vi inte tipsar om återförsäljare, samt att detta inte är en fullständig lista. 

  • Strawbees - konstruktionsmaterial med rör och kopplingar och den egna roboten Quirkbot som du programmerar med flödes-, block- eller textprogrammering. Kommer även med Micro:Bit-koppling inom kort. 

  • Micro:Bit - mikroprocessor som har påbyggnadsdelar för att bygga bl a robotar, programmeras med blockprogrammering eller Python. 

  • Lego - har robotar för barn i olika åldrar och i olika svårighetsgrad: SPIKE, WeDo, BOOST, MINDSTORMS. Ålder ca 7 och uppåt. Programmeras med blockprogrammering. 

Länktips om robotar och AI