Koda med mjölk

20 min

Våra kodutmaningar fanns på Arlas mjölkpaket. Så sätt igång att klura och lös datalogiska problem!

Kodcentrums kodutmaningar fanns sommaren 2018 på Arlas mjölkbaksidor – med utmaningar för hela familjen att leka med kod tillsammans. Här nedan finns Kodcentrums kodutmaningar att se och ladda ned som PDF, tillsammans med flera tidigare mjölkbaksidor med programmeringskluringar skapat av andra.

Materialet är gratis att använda. Orginalen och mycket mer klurigt hittar du ävenarlakadabra.se.

Övningar

Kodutmaningarna ovan är framtagna med Arla av Kodcentrum och Marie Gustafsson Friberger. Marie har en bakgrund som lektor på Malmö Högskola och tidigare doktorand inom datavetenskap. Utmaningarna är illustrerade av fantasytecknaren Peter Bergting, som även illustrerat kodböckerna Curly Bracket.

Kodkluringar

Materialet här ovan är framtaget av Arla i samarbete med Karin Nygårds som upphovskvinna och Johanna Kristiansson som illustratör, och inspirerade av uppgifter i UR's programserie Programmera mera, som Karin ligger bakom. Innehållet till kluringarna kommer från boken Så funkar internet av Karin Nygårds och Johanna Kristiansson. Karin är svensklärare i grunden, men jobbar nu med programmering och digitalkunskap för barn och lärare på olika sätt. Fler kluriga uppdrag om programmering finns på karinsuppdrag.se.

IT-pionjärer

Och i dessa spännande mjölkbaksidor nedan presenteras Ada Lovelace och Grace Hopper - två inspirerande IT-pionjärer som betytt så mycket för utvecklingen av programmering och IT.

Kluringarna ovan är designade av Åsa Carlström, Creative Director och grafisk formgivare som ligger bakom många av Arlas mjölkbaksidor, samt text av Karin Nygårds.

Fler kluringar

I bilden ovan finns spännande kodkluringar från flera mjölkbaksidor sammanslagna att öppna eller ladda ned som en PDF.

Kluringarna ovan är skapade med Karin Nygårds, illustrerade av fantasy-tecknaren Peter Bergting.