Digitala Nyhetsredaktionen

I skolmaterialet Digitala nyhetsredaktionen får eleverna erfarenheten av att arbeta som en nyhetsredaktion som rapporterar om de globala målen.

Genom att utforska målen får eleverna inte bara lära sig om dess betydelse i deras egen närmiljö utan också hur dessa mål påverkar och engagerar människor över hela världen.

Projektets huvudpunkter: 

  • Utforska och förstå: Eleverna utforskar sitt valda globala mål för att förstå dess vikt och de globala och lokala utmaningarna för att uppnå det. 

  • Programmera och presentera: Genom Scratch programmerar eleverna en interaktiv nyhetssändning, ett kreativt sätt att presentera sina upptäckter. 

  • Innovativa lösningar: Eleverna uppmuntras att utveckla och presentera digitala innovationer som kan bidra till målens uppfyllelse. 

  • Coachning från proffsen: Med stöd från Kodcentrums volontärer får eleverna vägledning för att förfina och utveckla sina idéer.

Detta tillvägagångssätt möjliggör en kreativ och engagerande inlärningsprocess där eleverna får utforska, skapa och bidra till en bättre framtid, samtidigt som de utvecklar värdefulla färdigheter i digital teknik och samarbete. 

Anmäl er för mer stöd och inspiration

Genom att anmäla er deltagande får vi bättre uppfattning om hur många som använder Kodbokens material. Vi vill veta hur många elever som deltar och om ni vill ha ytterligare stöd i programmeringen.

Vid anmälan får du tillgång till:

  • Elevmaterial: Elevblad med uppgifter och frågeställningar att skriva ut.

  • Webbinarium: Inspelad föreläsning om de globala målen.

  • Kodcoach (valfritt): Vi erbjuder klasser stöd i programmeringen från Kodcentrums volontärer.

Webbinarium om de globala målen

Full gas mot de Globala målen och framtidskunskaper med Tina Thörner

Ett inspelat webbinarium om de globala målen med den svenska rallykartläsaren Tina Thörner. Följ Tinas resa och hur hon i mötet med människor från alla världens hörn sett värdet av att jobba mot de Globala målen och skapa utbildning för alla. Länk till inspelning skickas ut direkt vi anmälan.

Hjälp av kodcoach

Kodcentrum erbjuder klasser möjlighet att få stöd i programmeringen av våra volontärer. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och planerar in datum. Tänk på att vara ute i god tid.

Lärarhandledning

Övergripande information och stöd för att kunna planera och genomföra temat.

Lektion 2

Eleverna tar reda på fakta om de globala målen.