Uppdrag 5: Livet på Mars

Sista uppdraget är att fundera över hur du skulle bygga ett tryggt och bra samhälle på Mars, både för dig själv och de du delar planeten med. 

Rymduppgift

Vad vet du om liv i rymden och forskning på Mars?

Leia och björndjuren har landat på Mars och börjat bygga upp sin miljövänliga tankstation. 

Börja med att läsa Kapitel 5 i Leia och björndjuren knäcker Rymdkoden - elevmaterial.

På Mars träffar Leia och björndjuren både rymdrobotar och varelser från alla möjliga delar av solsystemet. Alla vill hitta sin plats att leva på och skapa sig ett liv på Mars. Vi börjar uppdraget med att ta reda på mer kring liv i rymden och undersöker om det har varit några på Mars innan Leia och björndjuren.

Alla svar hittar du i kapitel 5 i berättelsen.

Frågor att besvara

  1. Finns det liv i rymden?

  2. Rymdrobotar var de första att landa på Mars yta. Vad gör rymdrobotarna Curiosity och Insight på Mars?

  3. Varför blir Obi så sur efter att han varit och handlat?

Kluringen

Om du reste med Leia och björndjuren och hade i uppdrag att bosätta dig på Mars, vad skulle du behöva för att leva på planeten? Skriv en lista på de fem viktigaste sakerna du tycker att du behöver. Rita och berätta.

Samhällsuppgift

Att bygga ett samhälle där vi trivs

Vad behövs för att Leia, björndjuren och alla andra varelser ska trivas ihop på Mars?

Björndjuren och Leia var de första att komma fram till Mars. Ingen hade tidigare kommit för att bosätta sig där. Efter dem kom det varelser från alla möjliga delar av solsystemet med olika erfarenheter och tankar om hur de vill leva. Ju fler som kommer, desto större blir behovet av lag och ordning, skola, sjukvård och annat som behövs för att livet ska fungera. För att kunna utveckla ett bra samhälle krävs det att invånarna på Mars kan samarbeta. Det är inte alltid lätt eftersom alla har olika åsikter om hur ett bra samhälle ska se ut.

Din uppgift är att fundera på hur du tycker att ett bra samhälle ska vara. Gör uppgiften tillsammans i grupp så att ni kan hjälpas åt och samtala om vad som behövs för att bygga ett samhälle. 

Frågor att diskutera

  1. Hur ska björndjuren, Leia och alla varelser på Mars kunna enas om hur det ska vara på planeten?

  2. Vad behövs för regler för att de ska trivas?

  3. Hur utses den som ska bestämma?

Ta ett stort papper. Rita och skriv hur ni skulle göra för att bygga upp ett samhälle på Mars, med regler och överenskommelser. Skulle ni till exempel låta de mänskliga rättigheterna gälla för alla varelser, ange i så fall några av dem och vad de betyder. När ni är klara kan ni sätta upp era papper i klassrummet och berätta för de andra hur ni tänkt.