Felicia tror att dövas visuella språk kan vara en fördel

Att ge sig in i programmeringsvärlden var det sista 25-åriga Felicia trodde att hon skulle göra, men trots det halkade hon in på utbildningen Webbutvecklare inom .NET och ångrar sig noll. Efter att ha fått maxpoäng på sin preparandutbildning, förstod hon att det kanske var hennes grej. Nu får hon lära sig skapa koder, bygga och designa webbsidor helt enligt hennes önskemål.

Felicia Brolin är själv döv och har teckenspråk som sitt modersmål. Just nu läser hon den tvååriga yrkesutbildningen Webbutvecklare inom .NET hos EC Utbildning i Örebro sedan hösten 2020. Men det har inte varit det självklara valet. Hon har inte vetat vad hon velat studera efter gymnasiet och vad som föll henne i smaken. När Corona hände kunde hon inte jobba längre. Så, efter fyra års växlande mellan jobb och resande, började tankarna på studier att växa.

–Jag fick bolla med min mamma som plötsligt påminde mig om hur kreativ jag alltid varit. Jag har alltid tyckt om att skapa saker, att leka med Photoshop, att rita, teckna, layouta med mera. Så hon tyckte absolut att jag skulle kolla upp om det fanns något passande, säger Felicia.

För Felicia var det en riktig ögonöppnare när hon kom till insikt att man faktiskt kunde koppla ihop sin kreativitet med kodning, något hon tidigare alltid fått för sig var två helt skilda saker. Att hon nu får lära sig verktyg till att skapa med kod ger henne en känsla av större makt över sin egen kreativitet.

–När utbildningen började och jag fick lära mig de allra första koderna fick jag även nostalgiska flashbacks till när jag var en tonåring under de populära blogg-åren. Jag mindes hur roligt jag tyckte det var att kunna fylla i dessa kluriga HTML-rutorna och ha möjligheten att ändra sin bloggheader, färger och så vidare, berättar Felicia.

I utbildningen får eleverna lära sig utveckla interaktiva webbsidor, applikationer och gränssnitt mot användare, databasdesign samt plattformsoberoende multimedia-applikationer för webbpublicering. Efter avslutad examen kommer Felicia bland annat att kunna arbeta som webbutvecklare inom .NET, systemutvecklare eller applikationsutvecklare.

Programmering är som att lära sig engelska i skolan, sammanfattar Felicia när jag frågar henne hur hon skulle beskriva inlärning av koder och programmeringsspråk. I början förstår man ingenting, men tids nog lär man sig och det blir bara lättare och lättare.

–Det blir som en kul aha-upplevelse på många sätt, säger hon.

Att vara döv och teckenspråkig kan vara en fördel tror Felicia. Hon menar att hon, liksom andra döva, är så visuella av sig, kanske tenderar att upptäcka fler detaljer.

–Döva tänker i bilder och beskriver inte saker enbart bokstavligt utan även visuellt jämfört med hörande, så jag tror absolut att det kan vara en ”bonus” i det framtida arbetet, säger hon.

Om Felicia precis nu kunde skapa vad som helst så skulle hon vilja skapa en app där man översätter från alla talspråk i världen till alla teckenspråk i världen.

–Då kan en hörande person som vill lära sig teckenspråk bara tala in i appen och den översätter exakt allt, det vore så häftigt, ler hon.