Ebba får hästar att hoppa

Med lika stort intresse för hästar som för teknik har Ebba Kierkegaard skapat en app där du kan bygga och testa hoppbanor i mobilen.

Ebba  är produktutvecklare, konsult och hästuppfödare och har startat Carrot AB för att lansera Scopey. Hon har läst på KTH och SSES, Stockholm School of Entrepreneurship, i Stockholm. Hon är dessutom engagerad i Stockholm Makerspace och var med och grundade nätverket Makertjej.

Från intresse till eget företag

Ebba Kierkegaard har under några års tid jobbat inom två vitt skilda områden, dels med  produktutveckling och prototyper och dels med hästuppfödning för ridsport och galoppsport. Nu har hon slagit ihop sina två intressen och skapat en innovativ app där du kan bygga hoppbanor digitalt. 

- Det är kul om jag kan inspirera någon, speciellt hästintresserade tjejer som kanske inte vet att de kan göra digitala spel av sitt intresse, säger Ebba.

- Först var Scopey en hobby för att jag ville bli bättre på programmering, och då hade jag inte alls tanke på att starta företag. Ett förstudiemedel från ALMI möjliggjorde att testa appen tidigt med användare, banbyggare, tränare och ryttare från hela världen. Tack vare fantastisk feedback vågade jag hoppa på möjligheten att åka med Svenska Ridsportförbundet och ställa ut under världens största hästfestival i Aachen i Tyskland, säger Ebba.

Att hästintresset skulle bana väg för att bli apputvecklare, var inte självklart från början. Men Ebba har länge drivits av viljan att ta fram nya produkter som har med hästar att göra, bland annat har hon forskat i produkter som minskar skaderisken hos hästar. 

- Nu är det mycket lättare och roligare att komma igång att skapa, testa prototyper och upptäcka egna kreativa uttryckssätt med teknik som hjälpmedel. På gymnasiet studerade jag naturvetenskap och gjorde hemsidan Ebba.nu i ett specialarbete. Jag kommer ihåg att min mamma plöjde pärmar på nätterna och höll kurser i databashantering och min bror plöjde böcker i C++ och plockade isär datorer men jag själv hängde mest i stallet och var manisk med träning och tävlandet.

Scopey

Appen har hon skapat tillsammans med sin pojkvän Daniel Brynolf som annars är spelutvecklare och som har spelstudion Oxyeye Game Studio med två vänner. Ebba har nu startat företaget Carrot AB för att utveckla Scopey.

Scopey är ett verktyg för personer som jobbar inom hästhoppning, för de som designar banor, tränare och ryttare. Men också för personer som har hästhoppning som hobby och som gillar att nörda ner sig i sin sport. I appen bygger du upp din bana så som du vill ha den och du kan till exempel anpassa avstånd och vinklar. Scopey lanseras snart som en beta-version att testa innan den blir en färdig produkt!

Nätverket Makertjej

Ebba har varit med och grundat Makertjej, som är ett nätverk för dig som är intresserad av att kombinera teknik, konst och hantverk, programmering och annat kreativt skapande. Makertjej har ibland workshops för yngre tjejer där du bland annat kan få skapa Digibling, bärbar teknik i form av smycken som blinkar i olika färger och hastighet med hjälp av en programmerad minidator (Arduino-baserat kretskort).