Lektion 2: Räkna på maten

Räkneövningar

Inför uppdraget "Matvinnaren" behöver ni känna till en del värden kopplade till matsvinn, så att ni sedan kan skriva program som till exempel omvandlar maten som slängs till antal kronor som slösas eller hur mycket växthusgaser matsvinnet innebär!

Det här är räkneövningar som ni kommer att ha användning för till uppdraget. Här kopplar vi statistik på vad skolmat kostar och väger, hur mycket mat som slängs och vad det innebär för miljön, till räkneuppgifter och diskussionsfrågor att använda i klassrummet.  

Du som lärare väljer om ni vill göra en undersökning av hur mycket mat som slängs i er skola, och vad den maten kostar, eller om ni vill arbeta med ungefärliga schablonvärden som ni hittar här. Ni kan göra dessa räkneövningar för hand eller med hjälp av vår uppgift Räkna med Excel där eleverna får hjälp att föra in värden i tabeller och omvandla dem med enkla algoritmer!

Undersök matsvinnet 

Du som lärare väljer om ni vill göra en undersökning av hur mycket mat som slängs i er skola, och vad den maten kostar. Annars låter du eleverna använda de ungefärliga schablonvärden som ni hittar i vår räkneövning.  

Länktips lektionsmaterial 

  • Smartmedmat.se från VA SYD 

Källor och lästips