Dansa loss med Robot-floss

30 min

I den här leken skapar du algoritmen för din egen variant av floss-dansen. Rita dansens instruktioner, sätt ihop koden och låt dina robotkompisar dansa loss!

I leken får du och dina kompisar vara programmerare eller robotar. Ni övar er i att prata datorns språk och ge instruktioner som löser en specifik uppgift, som är exakta, i rätt ordningsföljd och fullständiga. 

Tänk på att det är viktigt att rita tydligt och bryta ned dansen i enkla steg-för-steg-instruktioner, så alla som vill dansa er dans kan förstå hur, även om man inte kan flossa sedan tidigare. Annars kan det bli som i videon nedan.

Instruktion till handledare

Det här är en bra lek för att komma igång med programmering generellt, men kan också användas för att inleda ett musiktema eller för att koda appar och program. Syftet med leken är att få en förståelse för kommandon och algoritmer och hur viktigt det är med exakta instruktioner när du programmerare.

 1. Dela in deltagarna i grupper (3-6 i varje grupp). Alla i gruppen hjälps åt att vara programmerare, planera och rita instruktionerna och sen dansa.

 2. Ge gruppen varsin uppsättning av alla kommandokort Grundkit samt ca. 5 tomma kommandokort extra att rita dansrörelser på. Instruera att man kan ta fler tomma kommandokort om man behöver.

 3. Ge grupperna uppdraget att:

  • Diskutera fram idén till sin egen flossdans, där minst en rörelse i dansen ska vara ny. (exempelvis lägga in ett hopp, en snurr eller en Dub-rörelse.)

  • Planera och rita ut dansrörelserna steg för steg på de tomma kommandokorten. Uppmana grupperna att rita tydliga och exakta instruktioner så att även den som aldrig dansat flossdans ska kunna förstå och dansa fram just deras dans. Uppmana grupperna att testa sina instruktioner medan de arbetar för att förfina sina instruktioner.

  • Lägga ut sina kommandokort i rätt ordning från vänster till höger framför sig.

  • Skapa en loop kring sin instruktion för att göra en fullständig algoritm. Gör såhär: placera valbart kommandokort: Repetition _ gånger eller Repetera för alltid framför första danskommandokortet till vänster (fyll i antal gånger om detta kort valts. Placera kommandokortet Slut på loopen som sista kort i kodraden för att avsluta.

  • Uppvisningsdags där alla grupper får dansa sin Robotfloss. Eller byt dansalgoritmer med varandra och dansa varandras danser.

Material

 • Robot-floss material utskrivet/grupp

 • Tushpennor

Nedan finns två material att ladda ned och skriva ut. Notera att ni behöver flertalet extra kommandokort som är tomma för varje grupp:

 1. Grundkit: Robot-floss kommandokort loopar och ett tomt kommandokort för utskrift PDF.

 2. Extra kommandokort tomma: Här finns tomma kommandokort för utskrift att rita Robot-floss dansinstruktioner på. Skriv ut så många kommandokort som just era danser behöver (ca 5 st/grupp).